Στην Δρούσεια της Πάφου, στο σπίτι του μακαριστού Γέροντα Ιωσήφ του Βατοπαιδινού, έφθασε πλήθος κόσμου από διάφορες περιοχές της Κύπρου για να βρεθεί στα εγκαίνια του αναπαλαιωμένου σπιτιού του. Του σπιτιού όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια με την οικογένειά του και από όπου έφυγε για να γίνει μοναχός. Το σπίτι αυτό που κάποτε ερήμωσε μετά και τον θάνατο των γονιών του έμεινε να θυμίζει στους λίγους συγγενείς την ταπεινή μάνα και πατέρα του μακαριστού Γέροντα, αλλά και τα παιδικά χρόνια του μικρού Σωκράτη.
Η Μονή Βατοπαιδίου για τη μνήμη του Γέροντα Ιωσήφ ανέλαβε να αναπαλαιώσει την κατοικία αυτή, να την καλλωπίσει και να τοποθετήσει μέσα σε αυτή αντικείμενα του σπιτιού και προσωπικά αντικείμενα του Γέροντα και μια σειρά από φωτογραφίες που αποτυπώνουν την ζωή του και την πορεία του.
Μετά το πέρας της ανακαίνισης της πατρικής οικίας του μακαριστού Γέροντα την Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου, τελέστηκε αγιασμός υπό του Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτη Εφραίμ. Παρόντες ήταν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Τυχικός, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αθανάσιος, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αμαθούντος κ. Νικόλαος, Λήδρας κ. Επιφάνιος, οι Πανοσολογιώτατοι Καθηγούμενοι Αγίου Νεκταρίου Γλυφάδος Αρχιμανδρίτης Νήφων, Τιμίου Προδρόμου Αρχιμανδρίτης Παϊσιος, Συμβούλου Χριστού Αρχιμανδρίτης Νείλος, Αρχαγγέλου Μιχαήλ Μοναγρίου Αρχιμανδρίτης Γεννάδιος, οι Γερόντισσες του Αγίου Ηρακλείδιου, Προδρόμη μοναχή και  της  Παναγίας Αμοιρούς, Εφραιμία μοναχή, και πλήθος κόσμου.

Ο Γέροντας Εφραίμ αναφέρθηκε στην βιωτή του μακαριστού Γέροντά του κι εξήγησε τους λόγους να αναπαλαιώσει την οικία, οι οποίοι είναι καθαρά λόγοι μνημοσύνου για τον Γέροντα στη γενέτειρά του και κυρίως για να την επισκέπτονται όσοι θα ήθελαν να βρεθούν στο περιβάλλον που μεγάλωσε ο μακαριστός γέροντας που ενέπνευσε τόσους μοναχούς και αναμόρφωσε μια τέτοιας εμβέλειας Μονή όπως είναι το Βατοπαίδι.

Ο Μητροπολίτης Πάφου, μάλιστα, δήλωσε περιχαρής που στην Μητρόπολή του βρίσκεται αυτός ο τόπος που ο Γέροντας, που γνώρισε μέσα από τα βιβλία του και τους καρπούς του, έζησε τα παιδικά του χρόνια.

Ακολούθως επισκέφτηκαν την Μονή Αγίου Γεωργίου Νικοξυλίτη, που και αυτή τώρα ανακαινίζεται.

Πηγή:orthodoxianewsagency.gr, Fotokinisi