Στο κατάμεστο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, ο Δήμος Λεμεσού απένειμε, την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, εκ μέρους ολόκληρης της πόλης, το Βραβείο Προσφοράς «Χριστόδουλος Σώζος» 2023, στον Μητροπολίτη Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιο, για το τεράστιο έργο και την πολυεπίπεδη προσφορά του προς την πόλη, η οποία τον καθιστά ως μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της σύγχρονης Λεμεσού.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ύμνους από την βυζαντινή Χορωδία "Ρωμανός ο Μελωδός". Ακολούθως ο Δρ Κύπρος Νικολαϊδης έκανε αναφορά στη ζωή και στο έργο του Μητροπολίτη μας.

Ο δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαϊδης ανέγνωσε το σκεπτικό της απονομής, αναφέροντας "Η ειδική Επιτροπή κατά την συνεδρία της 6 Οκτωβρίου 2023 αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει προς το δημοτικό συμβούλιο όπως το βραβείο προσφοράς "Χριστόδουλος Σώζος" για το 2023, το πρώτο βραβείο προσφοράς, απονεμηθεί στον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ. κ. Αθανάσιο, για το τεράστιο έργο και την πολυεπίπεδη προσφορά του προς την πόλη η οποία τον καθιστά ως μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της σύγχρονης Λεμεσού. Το βραβείο προσφοράς "Χριστόδουλος Σώζος" απονέμεται στον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιο από τον λαό της Λεμεσού του οποίου ο γέροντας είναι ένας άξιος ποιμενάρχης, ένας πνευματικός Πατέρας για όλους, ένας Καλός Σαμαρείτης για τους πάσχοντες. Η όλη πορεία και δράση του τον έχει καταστήσει ως κορυφαίο ιεράρχη του τόπου μας και ως τον φύλακα άγγελο και φάρο καθοδήγησης για την πόλη μας. Πανιερώτατε, η πόλη σας, σας ευχαριστεί, και σας ευγνωμονεί"!

Ο  Πανιερώτατος ευχαρίστησε για την τιμή λέγοντας μεταξύ άλλων:"Η εκκλησία τιμάται σήμερα και η εκκλησία είναι αυτή η οποία στηρίζει όλους μας και είναι μητέρα μας και είναι η τροφός και κηδεμόνας της κάθε πολιτείας και κάθε πατρίδας, αυτό είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα στις μέρες μας. Τα έργα τα οποία είδατε, τα οποία έγιναν πράγματι, όλα αυτά είναι έργα του Θεού, δεν είναι έργα δικά μου, είναι έργα του Θεού. Ευχαριστούμε τον Θεό τον Πανάγαθο ο οποίος έκανε αυτά τα έργα όλα εις δόξα δική Του. Ευχαριστώ ιδιαίτερα όλους τους συνεργάτες μου που διακονούν το έργο της τοπικής μας Εκκλησίας...

Το πιο σημαντικό έργο  το οποίο μου άνοιξε μεγάλους ορίζοντες στην προσωπική μου ζωή είναι το έργο της ελεημοσύνης. Η Εκκλησία μιμούμενη τον άγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα καθημερινά προσφέρει μερικές χιλιάδες φαγητό σε ανθρώπους της πόλης μας, χίλιους φοιτητές και πλέον, και πολλές άλλες βοήθειες είτε οικονομικές είτε σε είδη. Αυτό το πράγμα μας επαλήθευσε ότι πράγματι «Ο ελεών πτωχόν δανείζει Θεώ», αυτό λέγει το Πνεύμα το Άγιο στην Αγία Γραφή, όποιος ελεεί τον πτωχό αδελφό του δανείζει στον Θεό. Και ο Θεός είναι σπουδαίος στην ανταπόδοση, είναι άμεσος, ο Θεός είναι αξιόχρεος και αξιόπιστος δε μας παραβλέπει , δε μας αφήνει ποτέ μόνους μας. Έτσι ανακαλύψαμε την καλύτερη επένδυση. Δεν κάναμε επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά μέσα και διάφορα άλλα πράγματα που υπάρχουν, αλλά επενδύσαμε στην ελεημοσύνη. Πράγματι η Εκκλησία μας, η τοπική μας Εκκλησία, παρόλα τα πολλά οικονομικά προβλήματα τα οποία είχε και έχει διαβιώνει και ζει μέχρι σήμερα και ζει καθημερινά το θαύμα της πρόνοιας του Θεού. Αν υπάρχουμε μέχρι σήμερα και μπορούμε να είμαστε παρόντες στα κοινωνικά δρώμενα αυτό οφείλεται σε αυτούς τους φτωχούς ανθρώπους που έρχονται καθημερινά και λαμβάνουν το φαγητό τους και την υλική και πνευματική βοήθεια της Εκκλησίας μας. Αυτό αποδείχθηκε ότι όντως είναι αλήθεια γιατί το κάνει ο Θεός. Ο Θεός αποδίδει στον καθένα αυτά τα οποία πρέπει να δώσει αφού κι εμείς προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που Ίδιος θέλει..."

Στο τέλος ο Πανιερώτατος παρέδωσε στον Δήμαρχο Λεμεσού ένα πίνακα του Χριστόδουλου Σώζου, που είχε ζωγραφιστεί από την αδελφή του Σώζου.

Τελετή επίδοσης πρώτου βραβείου προσφοράς «Χριστόδουλος Σώζος» στον Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο