Την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος συλλειτούργησε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας κ. Αθανάσιο στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Πύργου. Στη θεία λειτουργία παρέστησαν μεταξύ άλλων μέλη της «Ομάδας Πρωτοβουλίας Φιλοξενηθέντων Παιδιών εκ Κύπρου 1974», οι βουλευτές Ηλείας κ.κ. Διονύσιος Καλαματιανός και Μιχάλης Κατρίνης, ο δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος και ο νέος δήμαρχος κ. Στάθης Καννής, ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Γιάννης Λέντζας, o Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού κ. Δημήτρης Νικολακόπουλος, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου κα Καλλιόπη Πούγιουρου, τέως πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Κυριάκος Κενεβέζος. 

Ο Θεοφιλέστατος στον δικό του χαιρετισμό ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Πέρασαν πενήντα χρόνια σχεδόν μετά από τη μαύρη μέρα της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο, όπου δεκάδες χιλιάδες ελληνοκύπριοι εκδιώχθηκαν από τις προγονικές τους εστίες και πάντα θα μένει μία ανοιχτή πληγή στην καρδιά όλων όσων έζησαν την βαρβαρότητα εκείνης της εποχής». Και φυσικά εξήρε τη φιλοξενία τόσο της Μητρόπολης Ηλείας και του τότε Μητροπολίτη Αθανασίου Α, όσο φυσικά και των οικογενειών που φιλοξένησαν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα τα παιδιά της Κύπρου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για τον τότε πρωτοσύγκελο και μετέπειτα Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανό, που βοήθησε με τις ενέργειες του για την καλύτερη δυνατή παρουσία των παιδιών της μαρτυρικής Κύπρου στην Ηλεία.

Μετά τo πέρας της Θείας Λειτουργίας στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Ἁγ. Νικολάου Πύργου έγινε η αποκάλυψη της Πλακέτας από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμαθούντος και της ομάδος των Κυπρίων υπό του Προέδρου αυτής Ανδρέα Θεοδοσίου. Μια πλακέτα η οποία περιέχει τις εγκάρδιες ευχαριστίες της ομάδος φιλοξενηθέντων παιδιών κατά την εισβολή του 1974 προς τον Ηλειακό Λαό για την φιλοξενία και την εκδήλωση της πατρικής αγάπης προς αυτούς.

πηγή: ilidakampos.gr