Στις 22 Δεκεμβρίου η Εκκλησία τιμά την μνήμη της Αγίας Ανασταστίας της Φαρμακολύτριας. Στην Μητρόπολη μας υπάρχει αρχαίο παρεκκλήσι του 12ου αιώνα στα Κάτω Πολεμίδια. Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος.

Ιστορία του ναού: Αρχικά κατασκευάστηκε το ανατολικό μέρος τον 12ο αιώνα, και έγινε μεταγενέστερη επέκταση στα δυτικά. Θέλοντας να κρατήσουν τον αρχικό χαρακτήρα του ναού, οι κτήτορες της επέκτασης πρόσθεσαν ακόμα ένα τρούλο μεγαλύτερο του αρχικού. Έτσι ο όμορφος αυτός ναός έχει την ιδιαιτερότητα να έχει δύο τρούλους .
Για παρά πολλά χρόνια ο ναός της αγίας Αναστασίας ήταν το κέντρο των εκδηλώσεων, λατρείας του Θεού, και φυσικά σωτηρίας των ψυχών των χριστιανών της γύρω περιοχής. Μετά, πιθανόν λόγω και της περιόδου της τουρκοκρατίας ή και λόγω αναγκαστικής μετακίνησης πληθυσμού ο ναός εγκαταλείφτηκε και έφτασε σε σημείο να καλυφτεί εσωτερικά και εξωτερικά με χώμα ώστε δεν διακρινόταν πλέον εύκολα.
Όπως ήταν φυσικό η εγκατάλειψη αυτή έφερε σοβαρές ζημιές που όσο περνούσαν τα χρόνια γίνονταν και πιο σοβαρές. Τελικά, το 1949 κάποιος αρχαιολόγος φωτογράφισε το ναό και τέθηκε θέμα στο τμήμα αρχαιοτήτων για την αποκατάσταση του ναού. Έτσι μετά από προσεχτικό σχεδιασμό, τις συντονισμένες ενέργειες και χρηματοδότηση του τμήματος αρχαιοτήτων και της εκκλησιαστικής επιτροπής του Ι.Ν. Παναγίας Ευαγγελίστριας των Κάτω Πολεμιδιών, αλλά και των ευσεβών χριστιανών της περιοχής, ξεκίνησαν το 1993 οι εργασίες.

Οι εργασίες αποκάλυψαν το πραγματικό ύψος του ναού , αλλά και τμήματα από όσες πανέμορφες τοιχογραφίες απέμειναν. Οι τοιχογραφίες – μεταξύ των οποίων η αποκαθήλωση, το μαρτύριο του αγίου Γεωργίου και άλλες – χρονολογούνται από τον 14ο – 15ο αιώνα, και θεωρούνται εξαιρετικές.