Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την αυγή της Τετάρτης, 3 Αυγούστου 1977, όταν η καρδιά του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄, του ανθρώπου που σφράγισε ανεξίτηλα την ιστορία της μικρής μας πατρίδας, έπαψε να κτυπά.

Στο πλαίσιο αυτό τελέστηκε, το πρωί της Κυριακής, 30 Ιουλίου 2017, στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Κύκκου, Αρχιερατικό Συλλείτουργο και το καθιερωμένο επίσημο Μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων των μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Στο μνημόσυνο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

Παρευρέθηκαν, επίσης, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο, εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Κάρουλλας, εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο βουλευτής Γιώργος Γεωργίου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης, εκ μέρους του Αρχηγού της Αστυνομίας ο βοηθός Αρχηγός Ανδρέας Κουσιουμής, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ Συνταγματάρχης Προκόπιος Μαυραγάνης, ο τέως Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς και πλήθος κόσμου.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου αφού σκιαγράφησε την «μεγάλη μαρτυρική πορεία» του Εθνάρχη Μακαρίου, τους «αγώνες και τις αγωνίες του», επεσήμανε ότι «ο Μακάριος, υπήρξε μια προσωπικότητα η οποία δια της μνήμης εξουδετερώνει τον χρόνο και τον θάνατο.

Τα τεκμήρια της αθανασίας του, δηλαδή της καταγραφής του στη συλλογική συνείδηση, υπήρξαν τα έργα και οι ημέρες του».

Του μνημοσύνου ακολούθησε τρισάγιο, το οποίο τέλεσε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, στο χώρο του ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου στο Θρονί, όπου βρίσκεται ο τάφος του Μακαρίου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

κείμενο, φωτογραφίες Λουκάς Α. Παναγιώτου maistorcy