«ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ» ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ

Το Γραφείον Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου, η Αστυνομία Κύπρου-Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών, το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα HELP2LIVE και το Γραφείο ΜΕΘΕΞΙΣ διακονία πολιτισμού, διοργανώνουν την Έκθεση «Έθιμα του Δωδεκαημέρου στην Κύπρο» στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Δημοτικής Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης Λεμεσού» στη Λεμεσό από τις 1-17 Δεκεμβρίου 2023.

Στόχος της Έκθεσης είναι να συνεορτάσει τον Κυπριακό Χριστουγεννιάτικο πολιτισμό με τους Κύπριους αλλά και τους ξένους επισκέπτες στον νησί, φιλεύοντας τους με την πλούσια πολιτισμική Χριστουγεννιάτικη κυπριακή παράδοση, μέσα από τα ήθη και τα έθιμα του Δωδεκαημέρου ( Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια).

Η Έκθεση περιλαμβάνει τις εξής Ενότητες:

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩΜΕΝ ΕΝΘΑ ΟΔΕΥΕΙ Ο ΑΣΤΗΡ
Έκθεση με 20 Πίνακες πλημμυρισμένους από όμορφες εικόνες και επεξηγηματικά κείμενα για τα έθιμα του Δωδεκαήμερου στην Κύπρο ( στην ελληνική και αγγλική γλώσσα).

• Ο Τίμιος Σταυρός που αγιάζει τα νερά
Δίπλα από την εικόνα με τους κολυμβητές που πέφτουν στη θάλασσα για να πάρουν τον Τίμιο Σταυρό τοποθετείται ξυλόγλυπτη βάση η οποία φέρει ξύλινο Σταυρό πλαισιωμένο με φύλλα βασιλικού και γαλάζιες κορδέλες.

• Το Τραπέζι του Αγίου Βασιλείου
Αναπαράσταση του Τραπεζιού του Αγίου Βασιλείου το οποίο στρώνουν οι Κύπριοι κάθε Παραμονή Πρωτοχρονιάς με Βασιλόπιτα, κόλλυβα, ένα μπουκάλι κρασί, ένα ποτήρι, το πουγκί του νοικοκύρη, για να έλθει ο Άγιος να πιεί και να ευλογήσει το σπίτι και το πουγκί του νοικοκύρη για να είναι πάντα γεμάτο και να ευημερεί. Πάνω από το τραπέζι υπάρχει η εικόνα του Αγίου Βασιλείου και το αναμμένο καντήλι του.

ΑΓΙΟΓΡΑΦΩΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ
Επί τόπου επίδειξη αγιογράφησης εικόνας της Γέννησης από αγιογράφο μοναχό, με τη συμμετοχή των επισκεπτών της Έκθεσης.

ΤΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑ ΖΥΜΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ
Παρουσίαση παραδοσιακών ζυμωμάτων του Δωδεκαημέρου. Γεννόπιτες, Χριστόψωμα, σταυροκούλουρα, παραδοσιακό αθθρωπούδι Βασίλης, και πίττα του Άη Βασίλη με βασικό διακοσμητικό στοιχείο τον σταυρό.

ΕΡΓΟΧΕΙΡΟΝ, δια χειρός…
Μικρό Πωλητήριο της Έκθεσης όπου θα παρουσιάζονται και θα πωλούνται (ως Χριστουγεννιάτικα δώρα) μια σειρά οικολογικών θησαυρών και θρησκευτικών χειροτεχνημάτων, καρποί της υπομονής, της προσευχής και της αγάπης των μοναχών της Ιεράς Μονής Μαχαιρά:
Κεριά και λαμπάδες από γνήσιο κερί μέλισσας, μέλι, κερήθρες, κρασί, λικέρ από φρούτα, ροδόσταγμα, φυστικοβόυτυρο, βότανα, τσάγια από βότανα και κηραλοιφές, μπρελόκ, σταυροί, εικόνες της Γέννησης και της Βάπτισης του Χριστού.

ΚΥΠΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ, ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑΣ, ΤΗΣ ΛΕΜΟΝΙΑΣ
Παρουσίαση και δωρεάν διανομή εντύπων του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου, του Υφυπουργείου Τουρισμού και της ΥΚΑΝ, με πληροφοριακό υλικό για την Κύπρο.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΙΜΙΝΙΑ
Αναπαράσταση του χώρου συνάθροισης, της εστίας, όπου μαζεύεται η οικογένεια τις ημέρες του Δωδεκαημέρου για να συνομιλήσει , να αφηγηθεί ιστορίες γύρω από τη ζεστασιά της αναμμένης φωτιάς η οποία θερμαίνει τις καρδιές των ανθρώπων και τους φέρνει πιο κοντά τις ημέρες αυτές της αγάπης. Γύρω από την Τσιμινιά ο οικοδεσπότης της Έκθεσης υποδέχεται τους καλεσμένους/επισκέπτες της Έκθεσης και τους κερνά ένα ποτήρι κρασί και τσάι από κυπριακά βότανα.

Ο Κατάλογος της Έκθεσης θα διατίθεται δωρεάν.
Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη.

 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα τελέσει ο Διοικητής της ΥΚΑΝ,
Αστυνόμος Β΄, κ. Στέλιος Αριστείδου, την Παρασκευή
1η Δεκεμβρίου 2023, στις 18.30.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος
Αμαθούντος κ. Νικόλαος.
Δεξίωση: θα ακολουθήσει δεξίωση με παραδοσιακά Κυπριακά
Χριστουγεννιάτικα εδέσματα με Μουσική Συνοδεία από
Χριστουγεννιάτικους Ύμνους και Ελληνικά Κάλαντα.

Διάρκεια Έκθεσης:
1-17 Δεκεμ 3, 9.00 -18.00
(Σαββατοκυρίακο 10.00-13.00 και 15.00-19.00).
Είσοδος Ελεύθερη
Π.Α : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. μέχρι 28/11/2023
«ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ» ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ

Πληροφορίες:
Τηλ. 22 607102, 25 002211
Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού
Καραϊσκάκη & Αγίου Ανδρέου 269, 3035 Λεμεσός Website: library.cut.ac.cy
www.facebook.com/cypolice/

ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΑ ΛΕΜΕΣΟΣ