Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος, γεννήθηκε στο χωριό Αυγόρου της επαρχίας Αμμοχώστου στις 2 Οκτωβρίου 1969. Το 1987 αποφοίτησε από το Λύκειο Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα. Κατά τα έτη 1987-91 σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στον Τομέα Συστηματικής Θεολογίας του Α.Π.Θ.

Το 1992 εγκαταστάθηκε μαζί με το Γέροντά του, τότε Ιερομόναχο Αθανάσιο και νυν Μητροπολίτη Λεμεσού και μαζί με άλλους αδελφούς στην Ιερά μονή Αγίου Νικολάου ή των Ιερέων στην Πάφο. Εκεί έλαβε την πρώτη μοναχική κουρά.

Τον Νοέμβριο του 1993 ολόκληρη η Αδελφότητα εγκαταστάθηκε στην Ιερά Μονή Μαχαιρά.

Το Σάββατο του Λαζάρου του 1994 έλαβε το Μέγα Σχήμα του Μοναχού. Το 1996 χειροτονήθηκε διάκονος από τον τότε Χωρεπίσκοπο Τριμυθούντος νυν Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο και το 1999 πρεσβύτερος από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο. Το 2003 χειροθετήθηκε από τον ίδιο εις Πνευματικόν. Από το 1996 μέχρι το 2003 υπήρξε μέλος του Ηγουμενοσυμβουλίου της Μονής Μαχαιρά.

Το 2003 μαζί με άλλους τέσσερις αδελφούς, επάνδρωσαν την ανακαινισθείσα Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού. Στις 29 Αυγούστου του ιδίου έτους προχειρίσθηκε εις Αρχιμανδρίτην και εκλέγηκε Ηγούμενος της Μονής. Ενθρονίστηκε στις 26 Οκτωβρίου του ιδίου έτους. Από το 2005 υπήρξε μέλος της Θρονικής Επιτροπής της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού.

Στις 22 Μαΐου 2007, μετά από εισήγηση του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου, εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο Επίσκοπος Αμαθούντος. Η χειροτονία του έγινε στις 10 Ιουνίου του ιδίου έτους.

Συμμετέχει στο Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής ως Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου.

Άγει τα ονομαστήριά του στις 6 Δεκεμβρίου.