Νηστεία των Χριστουγέννων

Αρχίζει στις 15 Νοεμβρίου και διαρκεί μέχρι και τις 24 Δεκεμβρίου. Την περίοδο αυτή επιτρέπεται το λάδι και το κρασί καθημερινά εκτός της Τετάρτης και της Παρασκευής. Κατά την πιο ισχυρή  παράδοση από την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, 21 Νοεμβρίου, μέχρι και την εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος, 12 Δεκεμβρίου, επιτρέπεται το ψάρι μόνο το Σάββατο και την Κυριακή.

 Νηστεία του Πάσχα

Αρχίζει από την Καθαρά Δευτέρα και διαρκεί μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Κατά τη νηστεία αυτή επιτρέπεται το λάδι και το κρασί μόνο το Σάββατο και την Κυριακή (εκτός του Μ. Σαββάτου). Στη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων επιτρέπεται το ψάρι.

 Νηστεία Αγίων Αποστόλων

Υπολογίζεται ανάλογα με το πότε είναι το Πάσχα. Αρχίζει την επομένη ημέρα της Κυριακής των Αγίων Πάντων και διαρκεί μέχρι και τις 28 Ιουνίου, παραμονή της εορτής των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Κατά την περίοδο αυτή επιτρέπεται το λάδι, το κρασί και το ψάρι καθημερινά εκτός της Τετάρτης και της Παρασκευής.

 Νηστεία Δεκαπενταυγούστου (της Παναγίας)

Αρχίζει από την 1η Αυγούστου και διαρκεί μέχρι τη 14η Αυγούστου. Κατά τη νηστεία αυτή επιτρέπεται το λάδι και το κρασί μόνο Σάββατο και Κυριακή. Αν η 15η Αυγούστου τύχει Τετάρτη ή Παρασκευή τρώμε ψάρι. Στις 6 Αυγούστου, εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, επιτρέπεται το ψάρι οποιαδήποτε μέρα κι αν τύχει.

 Κατάλυση νηστείας

Κατάλυση νηστείας Τετάρτη και Παρασκευή επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις:
1) Από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 4 Ιανουαρίου.

2) Την πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου – από την Κυριακή του Τελώνη και Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή του Ασώτου.

3) Την τρίτη εβδομάδα του Τριωδίου  από τη Δευτέρα της Απόκρεω μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου  επιτρέπονται όλα εκτός από κρέας.

4) Την εβδομάδα της Διακαινησίμου Κυριακή του Πάσχα μέχρι την Κυριακή του Θωμά.

5) Την εβδομάδα του Αγίου Πνεύματος  Κυριακή της Πεντηκοστής μέχρι την Κυριακή των Αγίων Πάντων.