Την 1η Ιανουαρίου η Εκκλησία μας εορτάζει την Περιτομή του Ιησού Χριστού και τη μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου του Ουρανοφάντορος και Μεγάλου. Κατά αυτή τη μέρα εορτάζει τα ονομαστήρια του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος. Την παραμονή της εορτής τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός στον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι χοροστατούντος του εορτάζοντος Μητροπολίτου κ. Βασιλείου και συγχοροστατούντων των Πανιερωτάτων Μητροπολιτών Λεμεσού κ. Αθανασίου, Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Μετά το πέρας της ακολουθίας σχηματίστηκε πομπή προς το Μέγα Συνοδικό της Μητροπόλεως όπου έγινε η ευλογία της Βασιλόπιττας και εψάλη ο πολυχρονισμός του εορτάζοντος Μητροπολίτου.

Εκ μέρους των παρισταμένων τον λόγο έλαβε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο οποίος διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων ευχήθηκε «υγεία και μακροημέρευση στον ποιμενάρχη μας ούτως ώστε όπως ο Μέγας Βασίλειος κόσμησε την Αγία Εκκλησία του Χριστού έτσι και αυτός να κοσμεί την Εκκλησία και η παρουσία του να αποτελεί ένα φωτεινό σημείο και ένα οδοδείκτη της αληθείας του Κυρίου και του Ευαγγελίου».

Στην σύντομη ομιλία του ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος, απένειμε ευχαριστήριον Δοξολογία προς τον εν Τριάδι Θεόν, ο οποίος «μας αξίωσε να διέλθουμε ακόμη μια χρονιά, γι’ αυτά που μας έδωσε τη δύναμη και φέραμε εις πέρας, πάντοτε με τη βοήθεια Εκείνου αλλά και με τη συνεργασία όλων των κληρικών και λαϊκών που εργάζονται ή και διακονούν στην Ιερά Μητρόπολη και τις ενορίες, ούτως ώστε να δώσει η Εκκλησία την μαρτυρία και παρουσία της μέσα σε μια κοινωνία η οποία ψάχνει να βρει τα βήματά της. Ταυτόχρονα παρότρυνε όλους να αναπέμψουμε ικετήριο δέηση προς τον Θεό ώστε να φανεί ίλεος γι’ αυτά που οι ανθρώπινες μας αδυναμίες δεν μας επέτρεψαν να επιτύχουμε, έστω και αν είχαμε διάφορους στόχους. Ελπίζουμε τόνισε ότι, με τη βοήθεια Του ο νέος χρόνος να είναι πιο καρποφόρος για το καλό της κοινωνίας και του καθ’ ενός ξεχωριστά». Ευχήθηκε όπως το έτος 2019, δώσει κάθε καλό και σωτήριο για όλο τον κόσμο και να είναι το έτος που θα επιφέρει τη λύτρωση από τη σκληρή δοκιμασία ολόκληρου του κυπριακού ελληνισμού και ιδιαιτέρως των ανθρώπων που έλκουν την καταγωγή τους από την Πόλη και την επαρχία της Αμμοχώστου. Εξέφρασε τέλος τις θερμές ευχαριστίες του προς τους Πανιερώτατους Μητροπολίτες Λεμεσού και Ταμασού, τον Θεοφιλέστατο, τον ιερό κλήρο και όλους για την παρουσία τους.

Την επομένη τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο προϊσταμένου του εορτάζοντος Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασιλείου, συλλειτουργούντων του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Βόστρων κ. Τιμοθέου και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Αρσινόης κ. Νεκταρίου και Αμαθούντος κ. Νικολάου.
Μετά την Θεία Λειτουργία τελέστηκε η Δοξολογία της πρώτης του Έτους. Ακολούθως σχηματίστηκε πομπή προς το Μέγα Συνοδικό της Μητροπόλεως όπου έγινε η τελετή κοπής της Βασιλόπιτας, εψάλλη ο πολυχρονισμός του Πανιερωτάτου ο οποίος δέχθηκε στη συνέχεια τις ευχές του ιερού κλήρου, των επισήμων, των αρχών της περιοχής και του χριστεπωνύμου πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας.
 
 
Πηγή: imconstantias.org