Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Επιστημονικό Συνέδριο το οποίο διοργάνωσε η Μητρόπολή μας μς θέμα «Ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων, το πέρασμα από τον 6ο στον 7ο αιώνα». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε το διήμερο 2 και 3 Νοεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μητροπόλεως και εντάσσεται στα πλαίσια των εορτασμών του πολιούχου της πόλεώς μας, Αγίου Ιωάννη του Ελεήμωνα.

Εκ μέρους της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής καλωσόρισε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης της Μητροπόλεως, π. Χρυσόστομος ενώ, ο Καθηγητής Ευάγγελος Χρυσός απηύθυνε εισαγωγική ομιλία.

Κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου ομιλητές ήταν ο Πανιερώτατο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Μόρφου, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Φώτιος Ιωακείμ με θέμα «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων, ο εξ Αμαθούντος, Πατριάρχης Αλεξανδρείας (610-619). Οι πρώτοι βιογράφοι και ο βίος του» και ο Δρ. π. Κωνσταντίνος Τερζόπουλος, Διδάκτωρ Θεολογίας με θέμα «Το έργο του Αββά Αναστασίου του Σιναϊτου ως πηγή για την Αμαθούντα του 7ου αιώνα».

Την δεύτερη μέρα του συνεδρίου, ομιλητές ήταν η Δρ. Ελένη Προκοπίου, Αρχαιολογική Λειτουργός Α’, Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου με θέμα «Στα χνάρια του Αμαθούσιου Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Αγίου Ιωάννη Ελεήμονος, στην Κυπριακή γη», ο Αθανάσιος Κουτουπάς, Υποψήφιος Διδάκτωρ STARC: The Cyprus Institute, με θέμα "Η Αλεξάνδρεια από τη Βυζαντινή κυριαρχία στην Περσική κατάκτηση. Ιστορία και τοπογραφία της πόλης», o Δρ. Νίκος Κουρεμένος, Δρ. Κοπτικών Σπουδών, Διδάσκων στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Οἱ αντιχαλκηδόνιες εκκλησιαστικές κοινότητες της Αιγύπτου στις αρχές του 7ου αιώνα». Ακολούθησε μικρό διάλειμμα και το συνέδριο συνεχίστηκε με τις εισηγήσεις του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμαθούντος κ. Νικολάου με θέμα «Ἡ Θεολογία του Άγιου Ιωάννου του Ελεήμονος γιά τόν θάνατο καί τή μετά θάνατο ζωή,μέσα ἀπό τή βιογραφία του γιά τόν Ἅγιο Τύχωνα», του Καθηγητή Δημήτριου Δ. Τριανταφυλλόπουλου, τ. Καθηγητής Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα «Ἡ μορφή του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος στή Βυζαντινή Τέχνη» και του Δρ. Χριστόδουλου Χατζηχριστοδούλου, Βυζαντινολόγου, Πολιτιστικό Ἵδρυμα Τραπέζης Κύπρου με θέμα «Ἡ εικονογραφία του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος στην Κύπρο».

Μετά από κάθε εισήγηση υπήρχε χρόνος για συζήτηση και εξαγωγή συμπερασμάτων.