gennisi XristouΕρώτηση: Όταν γεννήθηκε ο Χριστός ήταν ταυτόχρονα και στον ουρανό και στη γη;
Απάντηση: Βεβαίως, “Ὅλος ἦν ἐν τοῖς κάτω, καὶ τῶν ἄνω οὐδόλως ἀπῆν, ὁ Ἀπερίγραπτος Λόγος”, όπως διαβάζουμε και στους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου. Την ίδια στιγμή ο Κύριος ήταν στον ουρανό στα δεξιά του Πατρός και κάτω στη γη ως ένσαρκος άνθρωπος.
Ερώτηση: Πότε επισκέφθηκαν οι τρεις Μάγοι τον Χριστό, όταν γεννήθηκε; Μία πληροφορία λέει ότι πέρασαν δύο χρόνια και μετά τον επισκέφθηκαν.
Απάντηση: Είναι αλήθεια ότι οι Μάγοι δεν επισκέφθηκαν τον Χριστό στο σπήλαιο της Βηθλεέμ, μιας και ο Χριστός έμεινε για πάρα πολύ λίγο στο σπήλαιο, ενώ οι Μάγοι ήρθαν από την Περσία, όταν είδαν τον αστέρα. Άρα, δεν ήρθαν αμέσως και ούτε βρέθηκαν εκεί τη νύχτα της γεννήσεως. Συνάντησαν τον Χριστό αργότερα, και κατά την παράδοση, σ’ ένα σπίτι στη Βηθλεέμ. Γι’ αυτό άλλωστε κι ο Ηρώδης, όταν εξακρίβωσε τον χρόνο της γέννησης του Χριστού, θανάτωσε “τοὺς παῖδας τοὺς ἐν Βηθλεὲμ καὶ ἐν πᾶσι τοῖς ὁρίοις αὐτῆς ἀπὸ διετοῦς καὶ κατωτέρω”, λέει η Γραφή, δηλαδή διέταξε να θανατωθούν όλα τα παιδιά που βρίσκονταν στη Βηθλεέμ και στα όριά της και τα οποία ήταν από δύο χρονών και κάτω. Απ’ αυτή τη μαρτυρία της Γραφής φαίνεται ότι σ’ αυτό το διάστημα των δύο χρόνων οι Μάγοι οδοιπορούσαν μέχρι να έρθουν από τη χώρα τους στην Παλαιστίνη, όπου προσκύνησαν τον Χριστό και πρόσφεραν τα πολύτιμα δώρα τους.
Ερώτηση: Κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και κυρίως την παραμονή των Χριστουγέννων, τα τελευταία χρόνια, διοργανώνονται διάφορα γλέντια και ρεβεγιόν. Ποια είναι η δική σας άποψη για το θέμα αυτό;
Απάντηση: Είναι πολύ θλιβερό το γεγονός ότι την παραμονή των Χριστουγέννων γεμίζουν τα νυχτερινά κέντρα με ανθρώπους που επιδίδονται στη μέθη και στην κραιπάλη και δεν πηγαίνουν στους ιερούς ναούς να γιορτάσουν τη γέννηση του Χριστού μας, και είμαστε όλοι υπεύθυνοι γι’ αυτό. Πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας να έχουν όρια στη ζωή τους. Να ξέρουν πότε και με ποιο τρόπο μπορούν να διασκεδάζουν. Σίγουρα δεν μπορεί κανείς να επιβάλει με τη βία κάποια πράγματα. Η Εκκλησία διαλαλεί παντού την παρουσία της και την εορτή των Χριστουγέννων και καλεί τον κάθε άνθρωπο να έρθει κοντά της. Σίγουρα είναι λυπηρό να απομακρύνονται οι άνθρωποι από την Εκκλησία, όμως την ίδια στιγμή μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων συνωστίζεται πολύ πρωί στους ναούς μας την ημέρα των Χριστουγέννων για να συνεορτάσουμε τη γέννηση του Χριστού μας. Μακάρι κάποια στιγμή να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι η πραγματική χαρά βρίσκεται μέσα στην Εκκλησία του Χριστού μας, που είναι γεμάτη φως και όχι γεμάτη σκότος, όπως τα καταγώγια που συχνάζει σήμερα ο κόσμος. Θα πρέπει ο καθένας από τη θέση στην οποία βρίσκεται να διαφωτίζει τους ανθρώπους, και να διδάσκει την αλήθεια της πραγματικότητας της Θείας Λειτουργίας των Χριστουγέννων.

(από την εκπομπή «ἐπερώτησον τὸν πατέρα σου...»
του Μητροπολίτου μας κ. Αθανασίου στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεώς μας)