Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, μετά από πρόσκληση, συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα "Δημητρία 2024" στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου  δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής.

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, μετά τον αναστάσιμο εσπερινό, ο Πανιερώτατος ομίλησε με θέμα “Όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής και συνεχιστής της πατερικής και ησυχαστικής παράδοσης του Αγίου Όρους”.

 Πατήστε:“Όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής και συνεχιστής της πατερικής και ησυχαστικής παράδοσης του Αγίου Όρους”.

Ο Πανιερώτατος, ανέπτυξε το θέμα, αναφερόμενος στη διδασκαλία και στις εμπειρίες του Αγίου Ιωσήφ τον Ησυχαστή λέγοντας: “Από τότε που πήγα στο Άγιο Όρος, το βασικότερο που ανέφεραν όλοι οι γέροντες ήταν το ζήτημα των λογισμών. Και έλεγαν ότι πρέπει να προσέχουμε τους λογισμούς, να προσπαθούμε να διώξουμε τους κακούς και να καλλιεργήσουμε τους αγαθούς. Και διερωτόμουν τι είναι οι λογισμοί; Αυτό το κρίσιμο θέμα θα αναπτύξουμε σήμερα, αυτόν τον πόλεμο, που ο Άγιος Ιωσήφ πολέμησε και νίκησε με τον δωρεοδότη Χριστό”. Έκλεισε την ομιλία του επισημαίνοντας: “Όποιος πολεμάται από τους λογισμούς, είναι αγωνιστής, δεν είναι ηττημένος, δεν είναι δούλος των παθών. Κι αν έχουμε ανδρεία πνευματική, μπορούμε να τους πολεμήσουμε, με τη νηστεία, την προσευχή και τα άγια μυστήρια της εκκλησίας μας. Και αν έχουμε έναν λογισμό που μας πολεμάει και δεν φεύγει, αυτόν να καταθέτουμε στην εξομολόγηση, και ο Θεός θα μας ελεήσει”. Στη συνέχεια ακολούθησε ενοριακό αρχονταρίκι όπου οι πιστοί έκαναν διάφορες ερωτήσεις προς τον Πανιερώτατο.

Πατήστε: Ενοριακό Αρχονταρίκι

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος λειτούργησε στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου. Αμέσως μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ακολούθησε "ενοριακό αρχονταρίκι" όπου ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή, του δαιμονισμένου Γερασηνού, και εν συνεχεία δέχτηκε πλήθος ερωτημάτων τους εκατοντάδες πιστούς που παραβρέθηκαν στην σύναξη αυτή.

Πατήστε: Πρωινό Ενοριακό Αρχονταρίκι

Το απόγευμα της Κυριακής ο Πανιερώτατος πραγματοποίησε ομιλία στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου με θέμα “1974-2024: 50 χρόνια από την μεγάλη τραγωδία. Τη Υπερμάχω στρατηγώ κράζω, εκ παντοίων ημάς κινδύνων ελευθέρωσον”. 

Ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στην σύγχρονη «πονεμένη» ιστορία, που έζησε ο κυπριακός λαός και ο ίδιος ο Πανιερώτατος: «Όταν έγινε το πραξικόπημα, ήμουν 16 ετών, σε αυτή την ηλικία βιώσαμε την τουρκική εισβολή στη πατρίδα μας» και αιτιολόγησε την εισβολή λέγοντας: «Ο Άγιος Νεόφυτος, τον 12ον αιώνα περιέγραφε τα δεινά της Κύπρου από τους σταυροφόρους, και έγραφε ότι όλα αυτά έγιναν εξ αμαρτιών μας». Και συνέχισε: «Εμείς ως τέκνα της εκκλησίας, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις με πνεύμα Θεού». Ο Πανιερώτατος έκλεισε επισημαίνοντας: «Πρέπει και οι Τούρκοι να καταλάβουν ποιο είναι το καλό τους, και ποιο το καλό των παιδιών τους και έτσι να σταματήσουν την εχθρική συμπεριφορά τους. Αλλά και εμείς τώρα μετά από 50 χρόνια, που κανένα σημάδι ανθρώπινο δεν είναι προς το μέρος μας, και κανένας γείτονας δεν μας προσφέρει προστασία, έχουμε μία παρηγοριά την εκκλησία, τους Αγίους, την Παναγία, τον Τίμιο Σταυρό, γιατί ό,τι από τα εξωτερικά και να έχουμε, αν δεν έχουμε το Χριστό που νικά τον θάνατο, δεν έχουμε τίποτα. Και έτσι ο Χριστός είναι η ελπίδα και η υπομονή μας, Αυτός κάνει το δύσκολο τόπο μας, ευλογημένο τόπο χαράς και παρηγοριάς».

Πηγή: Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου