Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος αποδεχόμενος πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, συμμετείχε στις λατρευτικές εκδηλώσεις στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Καλαμαριά.

Την παραμονή της εορτής, τελέστηκε αρχιερατικός εσπερινός προεξάρχοντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Κνωσού κ. Μεθοδίου ο οποίος κήρυξε τον Θείο λόγο. Με τον Θεοφιλέστατο συγχοροστάτησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικολάος και ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος. Συμπροσευχόμενος στο ιερό παρευρέθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αλικαρνασσού κ. Ανδριανός.

Τους παραπάνω αρχιερείς πλαισίωσαν πλειάδα ιερέων και διακόνων που συμμετείχαν στην ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού ενώ, πολλοί πιστοί προσήλθαν στον ιερό μητροπολιτικό ναό, μεταξύ αυτών και ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Ιωάννης Δαρδαμανέλης μαζί με τους αντιδημάρχους και το δημοτικό συμβούλιο.

 

Το πρωί της Κυριακής 6 Αυγούστου τελέστηκε τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό ναό προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμαθούντος κ. Νικολάου, συλλειτουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κνωσού κ. Μεθόδιος και του ποιμενάρχη της προσφυγικής Μητρόπολης, Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος. Συμπροσευχόμενος στο ιερό παρευρέθηκε ο Επίσκοπος Αλικαρνασσού κ. Ανδριανός. Τους παραπάνω αρχιερείς πλαισίωσαν πλειάδα ιερέων και διακόνων που συμμετείχαν στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Επίσκοπος Αμαθούντος. 

Μεταξύ των πιστών παρευρέθηκε ο Δημαρχος Καλαμαριάς κ. Ιωάννης Δαρδαμανελης, μαζί με τους αντιδημάρχους και το δημοτικό συμβούλιο. Πριν την απόλυση, ο Επίσκοπος Αμαθούντος, με την ευχή του Μητροπολίτου Νέας Κρήνης κ. Ιουστίνου, προχείρησε σε πνευματικό τον πρωτοπρεσβύτερο Μιχαήλ Τσαντίλα, και στη συνέχεια διαβάστηκε η ευχή της ευλογήσεως των σταφυλιών.

Επί της ευκαιρίας της επισκέψεως του στη Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς το Σάββατο, 5 Αυγούστου, επισκέφθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φλωρίνης κ. Θεόκλητο καθώς και τις κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.