Η Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού και το Ξενοδοχείο Four Seasons, με τη στήριξη του Δήμου Λεμεσού

παρουσιάζουν την παράσταση:

 

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

         «μια ιστορία μέσα από τις στάχτες»

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ «μια ιστορία μέσα από τις στάχτες», είναι το θεατρικό έργο που αναβιώνει τις τελευταίες ημέρες της Μικρασιατικής καταστροφής, μέσα από την ζωή, το έργο και το τραγικό τέλος του Αγίου Χρυσοστόμου, του τελευταίου Μητροπολίτου της Ελληνικής Σμύρνης.

Ενός σημαντικού άγιου, Εθνομάρτυρα, ο οποίος προσέφερε, αγωνίστηκε, θυσιάστηκε και μαρτύρησε στην Σμύρνη, το ματωμένο καλοκαίρι του 1922.

Ενός ανθρώπου, που το αίμα του πότισε τα καλντερίμια της Σμύρνης και που ο μαρτυρικός του θάνατος, από τον τουρκικό όχλο, είναι άρρηκτα δεμένος με τις τελευταίες ώρες του Μικρασιάτικου Ελληνισμού.

Το έργο βασίζεται σε αληθινά ιστορικά γεγονότα.

Κατά την διάρκεια του, ξεδιπλώνεται ο βίος του Αγίου Χρυσοστόμου, έρχονται στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα του, η δράση του, η στάση του απέναντι στην πολιτική εξουσία της Ελλάδας, η συμπεριφορά των ηγητόρων της εποχής του προς το πρόσωπό του, ο Μακεδονικός Αγώνας, και οι ατελείωτες προσπάθειές του για την διάσωση του Ελληνισμού.

Ακόμα, μέσα από την δραματοποίηση της ιστορίας του έργου, έρχονται στις μνήμες, σκηνές από το ολοκαύτωμα και η αποτρόπαια σφαγή των Μικρασιατών και η δική του αυτοθυσία, που αποδεικνύει περίτρανα, πως η ζωή του, έχει γίνει φάρος για την Χριστιανοσύνη.

Είναι ένα θεατρικό έργο που ξυπνά μνήμες και συνειδήσεις,

που καθηλώνει τον θεατή, αναμοχλεύει συναισθήματα, αποτυπώνει την Ιστορία, φέρνει στο φως αλήθειες, ενισχύει την πίστη…

Κατά την διάρκεια του έργου, ακούγονται ζωντανά, Σμυρναϊκά τραγούδια και βυζαντινοί ύμνοι.

Οι βασικοί συντελεστές του έργου είναι:

 ΚΕΙΜΕΝΟ: ΤΑΝΙΑ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΟΪΖΙΔΗΣ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: ΧΑΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ, ΤΑΝΙΑ ΤΡΥΠΗ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΤΣΑΚΟΥΤΣΑΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΙΛΕΒΡΗ, ΜΑΡΙΛΟΥ ΠΑΝΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΟΥ

ΓΥΑΛΙ – ΤΑΜΠΟΥΡ , ΚΡΟΥΣΤΑ, ΟΥΤΙ : ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΤΖΟΒΑΝΗ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΣΤΙΧΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ: ΤΑΝΙΑ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ: ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΓΕΛΟΥ

ΣΚΗΝΙΚΑ: ΧΡΥΣΑ ΔΑΠΟΝΤΕ

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: ΑΡΕΤΗ ΤΣΙΑΜΠΟΚΑΛΟΥ

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Απαιτείται κράτηση θέσεων μέσω της ιστοσελίδας tickethour.com.cy ή τα ταμεία του Παττιχείου Δημοτικού Θεάτρου Λεμεσού.

 

AFISA MHTROPOLITIS XRISOSTOMOS SMIRNIS 22112022 L