Στις 2 Αυγούστου εορτάζει η Αγία Φωτεινή η Κυπρία, η οποία ασκήτεψε στην περιοχή της Καρπασίας. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος προεξήρχε των πανηγυρικών ακολουθιών στον ιερό ναό της Αγίας, που βρίσκεται στον συνοικισμό Κολοσίου.


 Η αγία Φωτεινή η Κυπρία, είναι γνωστή με τ' όνομα αγία Φωτού η θαυματουργός. Η παράδοση αναφέρει πώς γεννήθηκε στο Ριζοκάρπασο από ευλαβείς γονείς. Από μικρή ξεχώριζε από τις συνομήλικες της για την καλοσύνη και  την αρετή της.

 Η Φωτεινή ασκήτεψε σένα σπήλαιο στην περιοχή της Καρπασίας, όπου πολλοί την επισκέπτονταν για παρηγοριά και καθοδήγηση. Η χάρη του Παναγίου Πνεύματος έκανε πολλά θαύματα, δια της Αγίας, σε πονεμένους και δυστυχισμένους ανθρώπους, όταν ακόμη βρισκόταν στη ζωή.  Το άγιο λείψανο της- που τάφηκε κι ευρέθηκε σε σπηλιά το 18 αιώνα μ. Χ. (γύρω στα 1718-32) με τη σκαλιστή επιγραφή «Φωτεινή Παρθένος Νύμφη Χριστού», -εξακολουθεί να προσφέρει τη θεραπεία σε ασθενείς. Το ασκητήριο της αγίας Φωτεινής βρίσκεται στο χωριό Άγιος Ανδρόνικος.