Το βράδυ της Κυριακής 24 Ιουλίου τελέστηκε στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους Πανηγυρική Ιερά Αγρυπνία με την ευκαιρία της μνήμης του Οσίου και θεοφόρου Πατρός ημών Παϊσίου του Αγιορείτου με το παλαιό ημερολόγιο. Της Ιεράς Αγρυπνίας προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ενώ συμμετείχαν σ’ αυτήν οι Καθηγούμενοι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ και της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αρχιμ. Νικόλαος, καθώς και άλλοι Αγιορείτες πατέρες.
Ο Άγιος Παΐσιος συνδέεται ιδιαιτέρως με τη Μονή Κουτλουμουσίου, αφού το Κελλί της Παναγούδας, που σημαίνει Μικρή Παναγία, στο οποίο έζησε από το 1977 μέχρι και την κοίμησή του το 1994, ανήκει σ’ αυτήν. Για όλα αυτά τα χρόνια οι πλείστοι προσκυνητές που μετέβαιναν στο Άγιον Όρος, αφού έπαιρναν το διαμονητήριό τους από τα γραφεία της Ιεράς Κοινότητος, πήγαιναν πρώτα στο Κελλί της Παναγούδας, για να πάρουν την ευχή του Αγίου Παϊσίου και ν’ ακούσουν τον πνευματικό του λόγο και τις πνευματικές του συμβουλές, και μετά μετέβαιναν για φιλοξενία είτε στη Μονή Κουτλουμουσίου είτε στις Μονές Ιβήρων και Σταυρονικήτα.
Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος έζησε στη Μονή Κουτλουμουσίου, όταν ο Γέροντάς του Ιωσήφ, ο μετέπειτα Βατοπαιδινός, ανέλαβε προ του 1977 την πνευματική πατρότητα της Μονής μετά από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη κυρού Δημητρίου και προτροπή των πατέρων της Μονής. Από τότε συνδέθηκε με τον Άγιο Παΐσιο, με τον οποίο διατήρησε στενή σχέση μέχρι το τέλος της ζωής του. Ήταν από τους λίγους ανθρώπους που είχαν τη μεγάλη ευλογία να έχουν τόσο στενή σχέση με τον Άγιο. Μάλιστα κατά καιρούς είχε τη μοναδική ευλογία να φιλοξενηθεί στο Κελλί της Παναγούδας και να ζήσει κοντά στον Άγιο μοναδικές πνευματικές εμπειρίες.