15 έτη αρχιερατείας Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμαθούντος κ. Νικολάου

Συμπληρώνονται σήμερα 15 χρόνια αρχιερατείας του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμαθούντος κ. Νικολάου. Από τη μέρα της χειροτονίας του και ως βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού ο Θεοφιλέστατος παραστέκεται στον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού στο πλούσιο ποιμαντικό έργο της Μητρόπολης προς πνευματική ωφέλεια του περιούσιου λαού του Θεού στην κατά Λεμεσόν Εκκλησία. Με δική του πρωτοβουλία ανεγέρθηκε ο περικαλλής ναός του Αγίου Τύχωνος στην ομώνυμη κοινότητα, η οποία αποτελεί την έδρα της Ιεράς Επισκοπής Αμαθούντος. Στους χώρους του ναού περιλαμβάνονται επίσης πνευματικό κέντρο, αίθουσα εκδηλώσεων και αρχονταρίκι, ενώ στον ίδιο χώρο έχει κατασκευαστεί παρεκκλήσιο αφιερωμένο στους Αγίους Επισκόπους Αμαθούντος.

Ευχόμαστε στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμαθούντος κ. Νικόλαο έτη πολλά και πανευφρόσυνα και ευάρεστον τω Θεώ διακονία της Αγίας Του Εκκλησίας.

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Θεοφιλέστατος εξελέγη Επίσκοπος από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου στις 22 Μαΐου 2007 κατόπιν σχετικής εισηγήσεως του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου. Η χειροτονία του τελέστηκε στις 10 Ιουνίου 2007 στον ιερό ναό Παναγίας Παντανάσσης Καθολικής Λεμεσού. Σε αυτήν, εκτός από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο και τα τότε μέλη της Ιεράς Συνόδου, έλαβαν μέρος ο τότε Επίσκοπος Πύργου και νυν Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Βόστρων κ. Τιμόθεος και Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος και οι μακαριστοί Μητροπολίτες Ελασσόνος κυρός Βασίλειος και Σισανίου και Σιατίστης κυρός Παύλος. Συμμετείχαν επίσης ο Ηγούμενος της ιεράς μεγίστης μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, αντιπρόσωποι μοναστηριών της Ελλάδας και της Κύπρου και πλήθος κόσμου.

Ο Θεοφιλέστατος, κατά κόσμον Κυπριανός Ξιουρής, γεννήθηκε στο χωριό Αυγόρου της επαρχίας Αμμοχώστου στις 2 Οκτωβρίου 1969. Το 1987 αποφοίτησε από το Λύκειο Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα. Κατά τα έτη 1987-91 σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στον Τομέα Συστηματικής Θεολογίας του Α.Π.Θ.

Το 1992 εγκαταστάθηκε μαζί με τον Γέροντά του, τότε Ιερομόναχο Αθανάσιο και νυν Μητροπολίτη Λεμεσού, και μαζί με άλλους αδελφούς στην ιερά μονή Αγίου Νικολάου (των Ιερέων) στην Πάφο. Εκεί έλαβε την πρώτη μοναχική κουρά. Τον Νοέμβριο του 1993 ολόκληρη η Αδελφότητα εγκαταστάθηκε στην ιερά μονή Μαχαιρά.

Το Σάββατο του Λαζάρου του 1994 έλαβε το Μέγα Σχήμα του Μοναχού. Το 1996 χειροτονήθηκε διάκονος από τον τότε Χωρεπίσκοπο Τριμυθούντος, νυν Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, κ. Βασίλειο και το 1999 πρεσβύτερος από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο. Το 2003 χειροθετήθηκε από τον ίδιο εις Πνευματικόν. Από το 1996 μέχρι το 2003 υπήρξε μέλος του Ηγουμενοσυμβουλίου της Μονής Μαχαιρά.

Το 2003 ο ίδιος και άλλοι τέσσερις αδελφοί επάνδρωσαν την ανακαινισθείσα ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού. Στις 29 Αυγούστου του ιδίου έτους προχειρίσθηκε εις Αρχιμανδρίτην και εκλέγηκε Ηγούμενος της Μονής. Ενθρονίστηκε στις 26 Οκτωβρίου του ιδίου έτους. Από τη θέση του Ηγουμένου διακόνησε τη μονή μέχρι και την εις Επίσκοπον εκλογή του.

Από το 2005 μέχρι και σήμερα είναι μέλος της Θρονικής Επιτροπής της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού.

 

 

 

View the embedded image gallery online at:
http://www.imlemesou.org/index.php/news/2859-15#sigProId05e38c0f0d