Frank Atwood – Μοναχός Εφραίμ
Εις μνημόσυνον αιώνιον

Την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022 στις 10:16 π.μ. τοπική ώρα (20:16 ώρα Κύπρου) εκτελέστηκε στην Αριζόνα των ΗΠΑ με θανατηφόρα ένεση ο θανατοποινίτης Frank Atwood, ο οποίος κατά τη βάπτισή του στην Ορθόδοξη Εκκλησία το 2000 είχε λάβει το όνομα Αντώνιος. Παρόντες κατά την εκτέλεσή του ήταν ο πνευματικός του πατέρας και η οικογένεια της 8χρονης δολοφονημένης Βίκι Λιν Χόσκινσον, για τη δολοφονία της οποίας καταδικάστηκε σε θάνατο ο Αντώνιος, ένα έγκλημα για το οποίο επέμενε μέχρι τέλους ότι δεν διέπραξε. Την προηγουμένη της εκτέλεσής του ο Αντώνιος έλαβε το μοναχικό σχήμα από τον πνευματικό του πατέρα, τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Αντωνίου Αριζόνας Παΐσιο και ονομάστηκε Εφραίμ.
Ο Αντώνιος έγραψε την αυτοβιογραφία του, η οποία εκδόθηκε και σε ελληνική μετάφραση από την Ιερά Μονή Μαχαιρά με τον τίτλο «Φως μέσα από τα κάγκελα. Μια συγκλονιστική, αληθινή ιστορία μέσα από τις φυλακές της Αριζόνας». Στο βιβλίο αυτό μπορεί να διαβάσει κανείς όλες τις λεπτομέρειες της περιπετειώδους ζωής του, αλλά και όλα τα αποδεικτικά στοιχεία περί της αθωότητάς του για το συγκεκριμένο έγκλημα.
Πιο κάτω παραθέτουμε το βιογραφικό του, όπως είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μονής Μαχαιρά, τη δήλωση που έκανε στις 26 Μαΐου 2022, καθώς και απόσπασμα από την τελευταία επιστολή του προς τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο στις 4 Ιουνίου 2022, τέσσερεις μόλις μέρες πριν την εκτέλεσή του.

Βιογραφικό

Ο Φρανκ Άτγουντ γεννήθηκε στο Los Angeles το 1956. Μετά από ελπιδοφόρο πορεία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στον αθλητισμό, φοίτησε στην φημισμένη στρατιωτική ακαδημία Μπρέντγουντ όπου, κατά την πρώιμη εφηβεία, κακοποιήθηκε σεξουαλικά και ενεπλάκη σε παραβατικές πράξεις, θέτοντας σε κίνδυνο την ψυχική και σωματική του ακεραιότητα. Για δεκαοκτώ χρόνια μπαινόβγαινε συχνά στις φυλακές, δρώντας παράλληλα ως μέλος εγκληματικών οργανώσεων και εμπλεκόμενος με τον αποκρυφισμό, με τον οποίον όμως ουδέποτε ασχολήθηκε τελετουργικά.
Το 1984 συνελήφθη για την απαγωγή και την δολοφονία της μόλις 8 ετών, Βίκυ Λιν Χόσκινσον, πράξεις τις οποίες δεν έχει διαπράξει, όπως με αδιάσειστα τεκμήρια αποδεικνύει στο βιβλίο του «Φως μέσα από τα κάγκελα». Παρ’ όλα ταύτα, για διαφόρους λόγους τα τεκμήρια αυτά δεν έγιναν αποδεκτά από τα δικαστήρια των Η.Π.Α. και το 1987 καταδικάστηκε σε θάνατο. Δεν έπαψε ποτέ, ωστόσο, να δηλώνει ότι είναι αθώος: «Σας λέω από την καρδιά μου, είμαι αθώος γι’ αυτό το έγκλημα.»
Μια προτεστάντης κοπέλα η Ραχήλ, που παρακολούθησε όλη την δικαστική πορεία του Φρανκ, αντιλήφθηκε ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν αθώος. Επικοινώνησε μαζί του με σκοπό να τον στηρίξει και να του ενισχύσει την πίστη προς τον Χριστό. Μέσα από την επικοινωνία αυτή αναπτύχθηκε η πραγματική αγάπη μεταξύ τους και το 1991 παντρεύτηκαν μέσα στην φυλακή.
Το 1998 ο Φρανκ ανακάλυψε μέσω ενός βιβλίου την ύπαρξη του ιερομόναχου Αθανάσιου (νυν Μητροπολίτη Λεμεσού) που τότε ήταν ηγούμενος της Μονής Μαχαιρά. Μετά από αλληλογραφία που είχαν, ο π. Αθανάσιος του έστειλε αρκετά βιβλία για την ορθόδοξη πίστη. Ταυτόχρονα τον έφερε σε επαφή με το μοναστήρι του γέροντος Εφραίμ στην έρημο της Αριζόνας. Από τότε ο ηγούμενος Παΐσιος τον επισκεπτόταν τακτικά και τον βοήθησε να ακολουθήσει την ζωή ενός έγκλειστου ασκητή, ενώ παράλληλα τον βάπτισε (2000) και του έδωσε το όνομα Αντώνιος. Αργότερα και η ίδια η Ραχήλ βαπτίστηκε (2007) και έλαβε το όνομα Σάρρα. Ο Αντώνιος είχε συχνή αλληλογραφία με τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο και τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο.
Ο Φρανκ κατά την διάρκεια της μακροχρόνιας φυλάκισής του έκανε ανώτατες σπουδές στις τέχνες, στην αγγλική γλώσσα, στη νομική και στη θεολογία.
Μετά από σχεδόν σαράντα χρόνια φυλάκισης, το ανώτατο δικαστήριο της Αριζόνας, εξέδωσε στο όνομά του ένταλμα εκτέλεσης για την 8η Ιουνίου 2022. Ο Φρανκ Άτγουντ θα είναι ο δεύτερος κρατούμενος που θα εκτελεστεί μέσα στο 2022 μετά από μία περίοδο 8ετούς παύσης των εκτελέσεων στην πολιτεία αυτή των ΗΠΑ, λόγω της θύελλας αντιδράσεων που είχε προκαλέσει ο μαρτυρικός θάνατος του θανατοποινίτη Τζο Γουντ το 2014.

Δήλωση Φρανκ Άτγουντ 26ης Μαΐου 2022

«Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να απευθυνθώ σε σας. Ονομάζομαι Φρανκ Άτγουντ και πρόκειται να εκτελεστώ από την Πολιτεία της Αριζόνας στις 10:00 π.μ., της 8ης Ιουνίου 2022. Είμαι καταδικασμένος να πεθάνω για ένα έγκλημα που δεν διέπραξα, αλλά θα αφήσω τα στοιχεία που υποστηρίζουν οι εμπειρογνώμονες και τα επιχειρήματα που προβάλλουν οι δικηγόροι μου, να μιλήσουν για την αθωότητά μου.
Επειδή αυτή είναι η τελευταία μου ευκαιρία να απευθυνθώ σε οποιαδήποτε ομάδα, είναι πρόθεσή μου να μιλήσω από την καρδιά μου όσο πιο ειλικρινά και αληθινά μπορώ.
Επειδή ανήκω στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και πίστη στην πραγματικότητα ότι η ψυχή μου θα ζήσει αιώνια στον Παράδεισο με τον Κύριο Ιησού Χριστό, τον οποίο γνώρισα, υπακούω και αγαπώ. Επιτέλους θα ελευθερωθώ από τους γήινους δεσμούς που έχουν σακατέψει το σώμα μου και μου προκαλούν βασανιστικό πόνο. Και δεν θα ζω πια σε έναν κόσμο στον οποίο οι άλλοι υποφέρουν από την ίδια μου την ύπαρξη.
Στην οικογένεια τής Vicki Lynn Hoskinson, μπορώ να πω ειλικρινά ότι, ενώ ξέρω ότι δεν θα πιστέψετε ποτέ ότι δεν την απήγαγα... δεν το έκανα! Αυτό, ωστόσο, δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο πόνος σας είναι όσο πιο αληθινός μπορεί να είναι με οτιδήποτε άλλο σε αυτή τη ζωή, και η βαθιά προσευχή μου είναι ότι ο θάνατός μου θα δώσει σε εσάς και στους δικούς σας κάποια μορφή ανακούφισης και τέλος στην ατελείωτη δυστυχία και το μαρτύριό σας.
Θα φύγω από αυτόν τον κόσμο με ευγνωμοσύνη και αγάπη στην καρδιά μου για κάποιους πολύ ιδιαίτερους ανθρώπους. Στην, για τριάντα χρόνια αγαπημένη σύζυγό μου, την Σάρα, που με συντρόφευσε σε καλές και χειρότερες εποχές, την αφοσιωμένη σύντροφό μου στην ελληνορθόδοξη πίστη, την αγάπη της ζωής μου και την καλύτερή μου φίλη... Σε αγαπώ και σε ευχαριστώ.
Επίσης, στον πνευματικό μου πατέρα Γέροντα Παΐσιο, που με ποίμαινε με αγάπη τις τελευταίες δεκαετίες προς υπακοή στις εντολές του Χριστού, στην κάθαρση και στον φωτισμό. Γεροντά μου, η αγάπη μου για σένα υπερβαίνει κάθε έκφραση. Επίσης στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και πολλά Μοναστήρια σε όλη την Κύπρο, την Ελλάδα και τις Η.Π.Α., οι συνεχείς προσευχές σας με στήριξαν και μέχρι την τελευταία μου πνοή θα συνεχίσω τις προσευχές μου για εσάς και επικαλούμαι τις προσευχές σας να με βοηθήσουν όταν θα περάσω τα τελώνια.
Ιδιαίτερη αναφορά στον πρωτουργό της επιστροφής μου στον Οίκο (στην Εκκλησία), Μητροπολίτη Αθανάσιο, τον διαφωτιστή μου, στον Μητροπολίτη Ιερόθεο, επίσης στον Γέροντα Νικόδημο, στον π. Φιλάρετο και στον μοναχό Σωφρόνιο.
Πρέπει επίσης να αναφέρω τους φίλους μου και την νομική μου ομάδα. Τον Σαμ, τον Έβαν, τον Τζο, τον Ντέιβιντ και την Έιμι, που αποτελούν την ακούραστη εκπροσώπησή μου ενάντια στον μηχανισμό του θανάτου της κοινωνίας. Η υποστήριξή σας ήταν καταπληκτική και εκτιμήθηκε βαθιά. Φίλοι μου Νίκο και Πάνο, εύχομαι ο Θεός να ευλογεί πλούσια την καλοσύνη σας, σας ευχαριστώ! Τέλος, μερικοί υποστηρικτές, όπως ο Michael Zoosman, με το ” L’Chaim, Jews Against the Death Penalty” και ο Abe Bonowitz, με το “Death Penalty Action”. Μπράβο εκ μέρους μου και εκ μέρους των θανατοποινιτών της Αμερικής για τον ατελείωτο αγώνα σας. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την Ελένη και τον Επίσκοπο Επιφάνιο.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ζητήσω όλη η ανθρωπότητα να προσευχηθεί στον Χριστό να μας ελεήσει, να μας δώσε το έλεος που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα λόγω της τραγικής μας έλλειψης προσευχής και μετάνοιας. Σας ευχαριστώ που μου επιτρέψατε να σας απευθυνθώ σήμερα. Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με.»

Επιστολή προς τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου – 4 Ιουνίου 2022
(απόσπασμα)

«Σχετικά με το δικαστήριο. Είχαμε την ακρόαση να ζητήσουμε την επιείκεια (ζητώντας ισόβια κάθειρξη) στις 24 Μαΐου. Με αισιοδοξία, σκεφτόμουν ότι η πιθανότητα επιτυχίας ήταν 1%! Φυσικά, αρνήθηκε η επιείκεια. Εν τούτοις, η δόξα του Θεού νίκησε!!! Ο αγαπητός Γέροντας Παΐσιος έφερε περίπου δύο δωδεκάδες μοναχούς και μοναχές, μαζί με πάνω από 150 πιστούς που ζουν γύρω από το Μοναστήρι. Μερικοί μοναχοί έδωσαν μαρτυρία για την τεράστια εσωτερική μεταμόρφωση που ο Θεός έχει κάνει μέσα μου, γι’ αυτό, όσο περισσότερο προσπαθούσαν το «συμβούλιο επιεικείας» και η κυβέρνηση να με κάνουν να φαίνομαι κακός, τόσο μεγαλύτερη φαινόταν η θαυματουργή μεταμόρφωση του Θεού μέσα μου! Ο Θεός νίκησε αποφασιστικά! ...
Ο Μητροπολίτης Αθανάσιος μου έχει πει ότι, αν επιτρέψει ο Θεός την εκτέλεσή μου, Αυτός έχει δεχθεί την μετάνοιά μου, και είμαι έτοιμος να φύγω για τον Παράδεισο. Η Σάρρα και εγώ στηριζόμαστε σε αυτό τον σοφό λόγο. Για μένα, στενοχωριέμαι για την αμέλειά μου στην προσευχή, και, φυσικά, για την Σάρρα θα είναι συνταρακτικό να είναι μόνη της, χωρίς εμένα. Σας παρακαλώ να προσευχηθείτε για την δύναμή μας εν Χριστώ!
Συνεχίζω τις αγρυπνίες μου, 2 ώρες, αλλά είμαι ακόμη αμελής και δεν συνεχίζω τις Ώρες (τις ακολουθίες των Ωρών) και δεν λέω πάντοτε την Ευχή. Είχα δοκιμάσει «ησυχαστικές» μεθόδους για την Ευχή (αναπνοή κλπ.) και κάποτε ζούσα κάτι που νομίζω ότι ήταν Ευχή στην καρδιά μου. Όταν συγκεντρώνομαι σωστά τώρα, φαίνεται ότι η Ευχή ξέρει την οδό προς την καρδιά μου, αλλά σύντομα διώχνεται από κοσμικές σκέψεις (λογισμούς). Νιώθω ότι είμαι τόσο αποτυχημένος! ...
Κάποτε βρίσκω παρηγοριά στις συμβουλές βαθιά πνευματικών μοναχών και, τραγικά, πολλές φορές χάνω την συγκέντρωσή μου και γίνομαι στενοχωρημένος εξαιτίας των γεγονότων. Μου φαίνεται μια πολύ άσχημη εμπειρία ότι θα με δέση η κυβέρνηση και θα μου βάλει θανατηφόρα φάρμακα. Είναι, όμως, το όχημα που θα με πάρει στο ταξίδι προς τον Παράδεισο! Η διαμάχη! Το να φυλάξω την συμβουλή του Μητροπολίτη Αθανασίου μου φαίνεται σαν πνευματικό σωσίβιο σε αυτή την θάλασσα της άκρας κοσμικής τρέλλας. Το ίδιο ισχύει και για την συμβουλή Σας και η αναφορά στους λόγους των Αγίων...»