Τελετή Απονομής Παγκύπριων Περιβαλλοντικών Βραβείων ΚΥΚΠΕΕ

Την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση απονομής των Περιβαλλοντικών Βραβείων του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης για την χρονιά 2020.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε Δήμους, Κοινότητες, Οργανώσεις και Επιχειρήσεις που μέσω του έργου και της δράσης τους συμβάλλουν και προωθούν ενέργειες, στρατηγικές και στάσεις με στόχο την ορθολογική διαχείριση και διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος, ο Υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής και η Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Κλέλια Βασιλείου.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Θεοφιλεστάτου στην εκδήλωση, καθώς επίσης και φωτογραφικό υλικό.

 

 

Χαιρετισμός Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμαθούντος κ. Νικολάου

στην τελετή απονομής βραβείων

του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντική Έρευνας και Εκπαίδευσης

Έντιμε κ. Υπουργέ,

Κυρία Επίτροπε,

Έντιμοι κύριοι Δήμαρχοι και Προέδροι Κοινοτήτων,

Κύριοι Πρόεδροι και Εκπρόσωποι Οργανώσεων και Επιχειρήσεων,

Κυρίες και Κύριοι,

Φθάνοντας στο τέλος και της φετινής τελετής απονομής των περιβαλλοντικών βραβείων, παρόλες τις δυσκολίες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και άλλων πρακτικών προβλημάτων, θα ήθελα εν πρώτοις εκ μέρους του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου, Επίτιμου Πρόεδρου του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης και των λοιπών μελών του Διοικητικού μας Συμβουλίου αλλά και των συνεργατών μας, να συγχαρούμε τους Δήμους, τις Κοινότητες και τις επιχειρήσεις – οργανώσεις που έχουν βραβευθεί αλλά και όσους δεν έχουν βραβευθεί. Η συμμετοχή όλων με τις αξιόλογες και σημαντικές μελέτες και δράσεις τους, αποδεικνύουν και επιβεβαιώνουν τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες και τον σεβασμό τους προς το περιβάλλον. Ακόμη με τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό αυτό, εκτός από τη δική τους προβολή στο χώρο τους, στηρίζουν και αναγνωρίζουν έμπρακτα και το έργο που επιτελεί από το 2004 ανιδιοτελώς το Περιβαλλοντικό μας Κέντρο.

Όταν η Εκκλησία μας, και συγκεκριμένα η Μητρόπολη Λεμεσού, ίδρυσε το πρώτο Περιβαλλοντικό Κέντρο, για πολλούς τα περιβαλλοντικά θέματα και η πρακτική ενασχόληση με αυτά θεωρούνταν υπερβολές και θέματα πολυτελείας μπροστά στα άλλα θέματα και προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά και που βεβαίως κανείς δεν τα υποτιμά. Όμως έρχεται δυστυχώς η σκληρή πραγματικότητα, όχι χρόνο με τον χρόνο αλλά μέρα με την ημέρα, να επιβεβαιώσει ότι η περιβαλλοντική κρίση για την οποία μιλούσαμε πριν λίγα χρόνια, εξαιτίας της μη επαρκούς ενασχόλησης μας με τα θέματα και προβλήματα, σε πολλές περιπτώσεις και η αδιαφορία μας, έχει εξελιχθεί σε περιβαλλοντική καταστροφή που σε πολλές περιπτώσεις είναι μη αναστρέψιμη.

Τα παγκόσμια ακραία καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της κλιματολογικής αλλαγής, πλημύρες, καύσωνες, ανομβρίες και τα άλλα γνωστά περιβαλλοντικά προβλήματα που δεν είναι η κατάλληλη ώρα να αναπτύξουμε, είναι μια απόδειξη της τραγικής κατάστασης που βρισκόμαστε εξαιτίας της πλεονεξίας μας αλλά και ένα σήμα κινδύνου για το πού οδηγούμαστε, ώστε ο καθένας μας από τη θέση που κατέχει και την ευθύνη του, να πράξει ό,τι μπορεί για να προλάβουμε τα χειρότερα.

Το Περιβαλλοντικό μας Κέντρο θα συνεχίσει να εκφράζει αυτή την κραυγή αγωνίας αλλά και να καλλιεργεί περιβαλλοντική συνείδηση και ευαισθησία τόσο στα χιλιάδες παιδιά που κάθε χρόνο δέχεται δωρεάν στους χώρους του στο Αγρόκτημα Ακρωτηρίου, αλλά και σε όλους όσοι αφουγκράζονται την τραγική κατάσταση που βρισκόμαστε.

Για την Εκκλησία, η αγάπη και ο σεβασμός προς το περιβάλλον είναι θεϊκή εντολή. Το «εργάζεσθαι και φυλάττειν» που απηύθυνε ο Θεός προς τους πρωτοπλάστους κατά την Αγία Γραφή, είναι εντολή και προτροπή προς όλους μας και σήμερα. Εντολή να σεβαστούμε και να προστατεύσουμε αυτόν τον κόσμο – το κόσμημα – το στολίδι που είναι η έκφραση της αγάπης του Θεού προς εμάς και που για εμάς έχει δημιουργηθεί.

Ευχαριστούμε τον έντιμο κ. Υπουργό Γεωργίας και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή και την Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Κλέλια Βασιλείου και για την εδώ παρουσία τους, αλλά και για την όλη στήριξή τους στο έργο που επιτελείται από το Κέντρο μας.

Ευχαριστούμε τους επιστημονικούς μας συνεργάτες Ανδρέα και Δήμητρα Χατζηχαμπή για το όλο έργο που επιτελούν στο Κέντρο μας και για την όλη προετοιμασία της σημερινής εκδήλωσης μαζί με τον Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο, τους εκπαιδευτές και άλλους συνεργάτες μας.

Ευχαριστούμε όλους τους συνδιοργανωτές με το Κέντρο μας της σημερινής εκδήλωσης.

Ευχαριστούμε όλους για την εδώ παρουσία σας και συγχαίρουμε και πάλι τους σημερινούς βραβευθέντες οι οποίοι με τα έργα τους δίνουν ελπίδα στον τόπο μας και τον κόσμο.