Στις 5 Οκτωβρίου με το παλαιό ημερολόγιο (18 Οκτωβρίου με το νέο ημερολόγιο) εορτάζεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου ο Όσιος Πατήρ ημών Ευδόκιμος. Οποίος έζησε και ασκήτεψε στην Μονή. Τα ιερά λείψανα του Αγίου Ευδοκιμού φυλάσσονται ως πολύτιμος πνευματικός θησαυρός στην Μονή.
Την Κυριακή το απόγευμα προ του Μικρού Εσπερινού τέθηκαν στο κέντρο του Καθολικού τα Τίμια Λείψανα του Αγίου Ευδοκίμου, από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο ο οποίος πλαισιώθηκε από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Αμαθούντος Νικόλαο και Λήδρας Επιφάνιο, Ηγούμενο της Ι.Μ. Μαχαιρά, τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ, Βατοπαιδινούς Πατερες και άλλους ιερείς, ιερομόναχους και διακόνους.
Μετά το πέρας της απογευματινής Τράπεζας οι καμπάνες ήχησαν, σημαίνοντας την έναρξη της πανηγυρικής Αγρυπνίας. Του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού της Αγρυπνίας προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λήδρας κ. Επιφάνιος. Τον δεξιό χορό των αναλογίων πλαισιώνουν ο Γέροντας Δαμασκηνός από τη Νέα Σκήτη και η συνοδεία του και τον αριστερό χορό οι Βατοπαιδινοί Πατέρες και ο Μουσικοδιδάσκαλος κ. Γεώργιος Κωνσταντίνου.
Κατά διάρκεια της Λιτής στο Καθολικό οι πατέρες και οι προσκυνητές προσήλθαν στο Συνοδικό της Μονής για το καθιερωμένο αγιορείτικο κέρασμα.
Στην ακολουθία του Όρθρου της Αγρυπνίας προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος.
Κατά την αγιορείτικη τάξη, την Δευτέρα το πρωί, τελέστηκε η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για τη μνήμη του του Αγίου Ευδοκίμου του Βατοπαιδινού. Της ευχαριστιακής σύναξης προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος. Συλλειτούργησαν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αμαθούντος κ. Νικόλαος και Λήδρας κ. Επιφάνιος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μαχαιρά, καθώς και οι Πανοσιολογιώτατοι Καθηγούμενοι Αρχιμανδρίτης Παΐσιος της Ιεράς Μονής Τίμιου Προδρόμου Μέσα Ποταμού , Αρχιμανδρίτης Γεννάδιος της Ιεράς Μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Μονάγρι, Αρχιμανδρίτης Νείλος της Ιεράς Μονής Συμβούλου Χριστού, Βατοπαιδινοί Πατέρες, ιερείς, ιερομόναχους και διάκονοι.

Η πανήγυρις του Αγίου Ευδοκίμου στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Θεία Λειτουργία στη μνήμη του Αγίου Ευδοκίμου (ΒΙΝΤΕΟ)

Πηγή: orthodoxianewsagency.gr