«Είναι ανάμεσά μας στραμμένος προς ανατολάς , ντυμένος με την ιερατική του στολή, από όπου περιμένει τον Κύριό του να επανεμφανισθεί για τη Δευτέρα του Παρουσία και μας αποχαιρετά απόψε ο Γέροντας»

Πλήθος κόσμου ταξίδεψε ως την Αριζόνα για να αποχαιρετήσει τον Μακαριστό Γέροντα Εφραίμ Αριζονίτη -Φιλοθεϊτη που με την πνευματική του εργασία και διαδρομή μετέτρεψε την έρημο σε μία πνευματική όαση.

Συγκινητικές στιγμές διαδραματίστηκαν στο μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου στην γη της ερήμου της Αριζόνας, όταν τα πνευματικά του παιδιά και οι μοναχοί του από όλα τα μοναστήρια ασπάστηκαν το σεπτό του σκήνωμα.

Ήταν η τελευταία φορά που θα έβλεπαν τον Πνευματικό τους Πατέρα, τον Αγιορείτη,τον τελευταίο της συνοδείας που γέμισε με καλογέρια το Άγιο Όρος.

Στην εξόδιο ακολουθία για τον μακαριστό γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Αγίου Φραγκίσκου κ. Γερασίμου, Ατλάντας κ. Αλεξίου, Ντένβερ κ. Ησαΐα. Από το Άγιον Όρος ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νικόδημος με συνοδεία πατέρων της Μονής, και πνευματικά του τέκνα.
Μετά την τέλεση της εξοδίου ακολουθίας για το έργο του μακαριστού γέροντα μίλησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νικόδημος, ο γέροντας Παίσιος της Ι.Μ. Αγίου Αντωνίου Ατλάντας, ενώ ανεγνώθη και το μήνυμα της Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.
Από την Ελλάδα παραβρέθηκαν όλες οι μοναστικές αδελφότητες που ήταν υπό τη πνευματική καθοδήγηση του Γέροντα. Από τις ΗΠΑ ήταν παρούσες όλες οι μοναστικές αδελφότητες τις οποίες ίδρυσε με τη χάρη του θεού ο Γέροντας και πλήθος κληρικών από όλες τις εν Αμερική Ορθόδοξες εκκλησίες.

Από την Κύπρο την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού εκπροσώπησε ο Πρωτοσύγκελος π. Ισαάκ Μαχαιριώτης με συνοδεία πατέρων.
Από τα πέρατα της οικουμένης συναθροίστηκαν πνευματικά τέκνα και πιστοί, οι οποίοι ευλαβικά προσήλθαν ώστε να αποδώσουν τον τελευταίο ασπασμό στο πνευματικό ανάστημα, τέλειο υποτακτικό, του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή, του οποίου η αγιασμένη κάρα είναι αποθησαυρισμένη στην Ιερά Μονή του Αγίου Αντωνίου ως πνευματική άγκυρα και θεμέλιο της αθωνικής ησυχαστικής παρακαταθήκης. Μια παρακαταθήκη την οποία ο Μακαριστός Γέροντας Εφραίμ μεταλαμπάδευσε και καλλιέργησε στη Νέα Γη.
Πνευματικά τέκνα του μακαριστού Γέροντα, ηγούμενοι και γερόντισσες, μοναστικές αδελφότητες , κληρικοί και λαϊκοί, άπαντες συναθροίστηκαν ώστε να προπέμψουν το χαριτόβρυτο λείψανο του Γέροντα Εφραίμ στη γη και να δοξάσουν το μέλλοντα γεννηθήναι Χριστόν που ανέδειξε τέτοιο ανάστημα στους έσχατους καιρούς.
Ανάστημα τέτοιο που με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος χιλιάδες ήλκυσε προς μετάνοια και γνώσιν Θεού, χιλιάδες ενέδυσε με το μοναχικό ένδυμα και σχήμα διδάσκοντας τη μοναδική πολιτεία, χιλιάδες ανέπαυσε με το πετραχήλι του, θαυματουργόντας σε χιλιάδες όντας ακόμα εν ζωή. Υπήρξε πατήρ πατέρων, θεόπτης διδάσκαλος της νοεράς προσευχής, ασκητής μέγας, πολιστής της ερήμου, κοινοβιάρχης, ιδρυτής 30 και πλέον μονών στο Άγιον Όρος, στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, με χριστομίμητο ταπείνωση έρων τον σταυρόν αυτού έως εσχάτων της ζωής του.

Πηγή: www.orthodoxianewsagency.gr