Μέσα στα πλαίσια των εορτασμών του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος, πολιούχου της πόλεως Λεμεσού, η Ιερά Μητρόπολη μας πραγματοποίησε το πρώτο διήμερο επιστημονικό συνέδριο με γενικό θέμα: «Η Λεμεσός στα βάθη των αιώνων» στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μητροπόλεως μας. 

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου που είχε ως ειδικό θέμα «Αρχαιες προ-χριστιανικές λατρείες, δοξασίες και ταφικά έθιμα», την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, το απόγευμα έγινε η έναρξη από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο και εισαγωγή από την  Δρ Ἑλένη Προκοπίου.

Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι εισηγήσεις με πρώτο θέμα «ΔΕΚΑ ΧΙΛΙΕΤΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΕΜΕΣΟΥ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΧΑΛΚΟΚΡΑΤΙΑΣ» από την Δρ. Ελένη Μαντζουράνη και τον Δρ Ἰωάννη Βοσκό. Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν τα εξής θέματα «ΤΑΦΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΕΣ ΔΟΞΑΣΙΕΣ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΣΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ» από την Δρ Άρτεμις Γεωργίου, και 

«ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΙΕΣ ΛΑΤΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΟΞΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΛΕΜΕΣΟ» από τον Δρ. Ἀνδρέας Βοσκός.

Την δεύτερη μέρα, Σάββατο 5 Νοεμβρίου, αναπτύχθηκαν τα θέματα «ΤΑΦΙΚΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΤΑΦΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΜΑΘΟΥΝΤΑ» από την Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Ελισάβετ Στεφανή, «ΑΜΑΘΟΥΝΤΑ - ΛΟΥΡΕΣ: ΠΡΩΪΜΕΣ ΤΑΦΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΙΑ» από τον κ. Γιάννη  Βιολάρη, Αρχαιολογικό Λειτουργό, «ΑΡΧΑΙΑ ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ (ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΟΡΙΑ): ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΪΜΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΗΝ ΥΣΤΕΡΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ» από τον Δρ Γεώργιο Παπαντωνίου και «ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΥΣΤΕΡΟΥ ΠΟΛΥΘΕΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΥΣΤΕΡΟΡΩΜΑΪΚΗ ΚΥΠΡΟ» από τον Δρ. Γεώργιο Δεληγιαννάκη. 

Μετά το τέλος κάθε θέματος αναπτυσσόταν γόνιμη συζήτηση. 

Πριν το τέλος του συνεδρίου έγινε παρουσίαση του «Προσκυνηταρίου» της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού και των χαρτών που συμπεριλαμβάνουν τα εκκλησιαστικά μνημεία της μητροπολιτικής μας περιφέρειας. Το συνέδριο έκλεισε ο Ποιμενάρχης μας ευχαριστώντας θερμά όσους κοπίασαν για την επιτυχία του συνεδρίου.