Πραγματοποίηθηκε το διήμερο, 3-4 Νοεμβρίου το Β' Επιστημονικό Συνέδριο το οποίο διοργάνωσε η Μητρόπολή μας με θέμα: "Η Λεμεσός κατά την Ρωμαϊκή και Πρώιμη Βυζαντινή περίοδο". Το συνέδριο διοργανώνεται μέσα στα πλαίσια των εορτασμών του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα. 

Την Πρώτη μέρα, μετά από το σύντομο καλωσόρισμα από τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Δρ Ανδρέα Φούλια, κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος. 

Κατά την πρώτη συνεδρία της οποίας προήδρευε ο κ. Ευάγγελος Χρυσός, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ αναπτύχθηκαν τα θέματα "Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΜΕΣΗ ΤΟΥ ΑΓΟΡΑΚΡΙΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ" από τον κ. Θεόδωρο Μαυρογιάννη, Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστημίου Κύπρου και "ΜΙΑ ΕΠΑΝΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΥΨΙΣΤΟΥ ΣΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΜΑΘΟΥΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΥΡΙΟΥ" από τον κ. Αντώνη Κωνσταντινίδη, Ιστορικός/Αρχαιολόγος. 

Στην δεύτερη συνεδρία της ημέρας κατά την οποία προήδρευε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, αναπτύχθηκαν τα θέματα  "ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΛΕΜΕΣΟΥ (ΕΠΙΣΚΟΠΕΣ ΑΜΑΘΟΥΝΤΟΣ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ-ΛΕΜΕΣΟΥ ΚΑΙ ΚΟΥΡΙΟΥ) ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΕΚΤΟ ΑΙΩΝΑ" από τον Αρχιμανδρίτη Φώτιο Ιωακείμ, της ιεράς Μητρόπολης Μόρφου και "ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΚΟΥΡΙΟΝ" από την  Δρ Ντόρια Νικολάου, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Wissenschafts Campus Mainz - Johannes Gutenberg-Universität Mainz. 

Μετά από το τέλος κάθε συνεδρίας ακολουθούσε συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και των παρευρισκομένων.

Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, δεύτερη μέρα του συνεδρίου, πραγματοποίθηκε η τρίτη συνεδρία στην οποία προήδρευε ο κ. Θεόδωρος Μαυρογιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου και αναπτύχθηκαν τα θέματα  "Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ, ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ" από τον κ. Ευάγγελο Χρυσό, Ομότιμο Καθηγητή ΕΚΠΑ, "Η ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΜΑΘΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΝΕΑΠΟΛΗ" από την  Δρα Ελένη Προκοπίου, Τμήμα Αρχαιοτήτων, "Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΜΕΧΡΙ ΕΒΔΟΜΟ ΑΙΩΝΑ μ.Χ. ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ" από τον Δρ Παναγιώτη Παναγίδη, Τμήμα Αρχαιοτήτων (Cyprus Archaeological Digitization Programme).

Στη συνέχεια λέχθηκαν τα συμπεράσματα του σθνεδρίου από την Δρα Ελένη Προκοπίου.